Perfekcyjna mamuśka

Rzymski garnek i jego właściwości

Rzymski garnek to naczynie gliniane, które w kuchni gości od dawna. Dziś jednak na nowo odkrywamy nie tylko jego właściwości, ale przede wszystkim możliwości. To okazja do zdrowego gotowania, przepysznych potraw. Wymagania? Czas i odrobina troski, bowiem przyrządzanie dań, nie odbywa się niczym w fast foodach. Ale cierpliwość w tym wypadku zostaje zdecydowanie wynagrodzona.

Rzymski garnek – wielozadaniowy produkt

To nie żadna nowa technologia, która kosztuje horrendalne pieniądze. Rzymski garnek wykonany jest z naturalnej wypalanej gliny. Jego ściany są pełne porów. W te właśnie pory wchodzi woda, poprzez namoczenie garnka. Intensywne wchłanianie wilgoci powoduje, że podczas gotowania uwalnia się para woda. To ona nadaje niezwykłej soczystości wszystkim potrawom. Suche mięsa przyrządzane w tradycyjny sposób, wreszcie są smaczne. Upieczony w rzymskim garnku chleb jest o wiele bardziej chrupiący i wilgotny. Warzywa są znacznie bardziej smaczne niż te, które przygotowujemy w parowarze.

Taki garnek nadaje się pieczenia chleba, ryb i mięsa. Można w nim przyrządzać zapiekanki, dania z warzyw czy też risotto. Możliwości jest całe mnóstwo. A każde danie zyskuje na ogromie walorów, jakich nie jesteśmy w stanie uzyskać, z pomocą żadnego urządzenia czy naczynia.

Użytkowanie

Przed każdym zastosowaniem garnek musi zostać namoczony w wodzie przez 20 minut. Przed pierwszym użyciem czas ten wydłuża się do około 2-3 godzin. Do tego należy go umyć w ciepłej wodzie, bez stosowania jakichkolwiek detergentów. Moczenie dotyczy nie tylko „dna”, w którym umieszczone zostają produkty spożywcze, ale również pokrywki.

Jeszcze wilgotny garnek należy umieścić w zimnym piekarniku. Pamiętajmy, że gwałtowna zmiana temperatury spowoduje jego pęknięcie, dlatego zalanie go lodowatą wodą jest zabronione.

Pieczenie może się odbywać w zakresie temperatur 180-230º C. Czas pieczenia uzależniony jest od przygotowywanego dania. Najlepiej kontrolować co jakiś czas stan potraw i samodzielnie ocenić, jak długo należy piec poszczególne potrawy.

Czyszczenie i przechowywanie

Po ostudzeniu przechodzimy do mycia. Ciepła woda i szczotka wystarczą. Nie wolno używać żadnych detergentów. Garnek musi być trzymany otwarty, w przewiewnym i suchym miejscu.

Po około 100 użyciach należy zagotować w nim wodę i napełnione naczynie umieścić w gorącym piekarniku na 30 minut. Taki zabieg pozwala otworzyć i oczyścić pory. Garnek można również nieco podsuszyć po umyciu, ponownie wstawiając do zimnego piekarnika, nagrzewając do 150º C i pozostawiając do ostygnięcia, już w wyłączonym piekarniku.

Trzymając się tych wskazówek mamy gwarancję, że nasz produkt zachowa swoje właściwości przez długi czas i równie długo nam posłuży. Potrawy będą pyszne, zdrowe i bardzo soczyste. Pachnące i pełne walorów oraz wartości.

Pamiętajmy jednak o tym, by wybierać rzymski garnek, który jest nieszkliwiony. Ceramiczna powłoka zatyka pory, przez co garnek traci te właściwości, na których najbardziej nam zależy.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge