Perfekcyjna mamuśka

Kawiarki ze stali nierdzewnej – czym się wyróżniają?

kawiarka ze stali nierdzewnej

Kawiarki ze stali nierdzewnej to niezwykłe urządzenia, które pozwalają cieszyć się smakiem prawdziwego espresso we własnym domu. Swój początek wzięły od włoskiego wynalazku, który powstał przeszło 80 lat. Zyskały uznanie w swym rodzinnym kraju, a także Szwecji i Stanach Zjednoczonych, a dziś zdobywają coraz większą rzeszę zwolenników również w Polsce. Cieszą się popularnością zarówno wśród kawoszy amatorów, jak i tych, którzy bez małej czarnej nie zaczynają dnia.

Kawiarki ze stali nierdzewnej, choć dziś są bardzo powszechne wśród wielbicieli kawy, powstały na bazie innego produktu – kawiarki aluminiowej. To właśnie ją uznaje się za pierwszą w historii kawiarkę, czyli wynalazek, jaki wyprodukował w swojej fabryce pod Mediolanem włoski przedsiębiorca, Alfonso Bialetti. Choć od tego wydarzenia minęło już sporo czasu, współczesne stalowe i aluminiowe kawiarki nie wiele odbiegają wyglądem od tej pierwotnej.

Czym dokładnie jest kawiarka?

Kawiarka, inaczej kafetiera lub moka powstała jako alternatywa dla znacznie droższego od niej ekspresu ciśnieniowego. Jest niewielkim i prostym w obsłudze urządzeniem, a do tego stosunkowo niedrogim. W kuchni zajmuje niewiele miejsca i pozwala na przygotowanie smacznego oraz aromatycznego naparu z kawy, który, jak twierdzi wiele osób, porównać można ze smakiem tego, jaki uzyskuje się z wysokiej klasy ekspresów ciśnieniowych.

Rodzaje kawiarek

W przeważającej większości kawiarki wykonane są ze stopu aluminium lub stali. Istniejące między nimi różnice wynikać mogą z jakości wykonania, grubości materiału, a także zaznaczać się w wyglądzie zaparzacza. Kawa zaparzana w kawiarkach stalowych i aluminiowych  może delikatnie różnić się smakiem. O tych drugich mówi się, że nadają kawie specyficznego posmaku. Przy tej okazji warto wspomnieć, że kawiarki aluminiowe przygotowywane są ze stopu certyfikowanego, stąd wiadomo, że są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Czym jeszcze różnią się między sobą? Kawiarki ze stali nierdzewnej są okrągłe, aluminiowe – kanciaste. Stalowe parzą kawę na 1, 2, 3, 6, 9, 12, 18 espresso, aluminiowe 2, 4, 6 lub 10.

Kawiarki ze stali nierdzewnej i ich zalety

Kawiarki ze stali nierdzewnej zwykle są nieco tańsze od tych aluminiowych, co wynika z pewnych między nimi różnic. O kawiarki aluminiowe trzeba bardzo pieczołowicie dbać. Nie może być mowy o ich myciu przy życiu detergentów, gdyż mogą wchodzić w reakcję chemiczną z materiałem, z jakiego są wykonane. Często też może dochodzić na ich powierzchni do różnych przebarwień. Kawiarka stalowa jest dużo mniej kłopotliwa w pielęgnacji i konserwacji, co przekłada się też na jej nieco wyższą cenę. Pozwala też na zaparzenie znacznie większej ilości espresso niż aluminiowa.

Decydując się na zakup kawiarki, należy dostosować ją do swoich indywidualnych potrzeb. Oczywistą kwestią jest podjęcie wyboru, co do rodzaju kawiarki (stalowa, aluminiowa). Pozostają jednak jeszcze takie aspekty jak jej pojemność, dostępność części zamiennych, jakość wykonania, no i oczywiście cena. By kawiarka dobrze i długo służyła, zdecydowanie lepiej postawić na produkty lepszej jakości. Jeśli zależy ci trwałym i dobrym wyposażeniu kuchni polecam kawiarki ze stali nierdzewnej.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge