Perfekcyjna mamuśka

Foremki do ciasta silikonowe – lepsze niż aluminiowe?

Foremki do ciasta silikonowe wybieramy nie tylko ze względu na ciekawe kształty czy kolory, ale przede wszystkim właściwości materiału, z jakiego powstają. Z drugiej strony w naszych kuchniach wciąż królują metalowe, tradycyjne propozycje. Które z nich będą lepszymi i czy warto inwestować w drogi silikon? Sprawdzamy, jakie zalety i wady posiadają obydwa rozwiązania.

Foremki do ciasta silikonowe

Zacznijmy od silikonu, który ostatnimi czasy podbił nasze serca, a właściwie kuchenne wnętrza. Wobec kolorowych foremek trudno przejść obojętnie. Poza tym dostępna jest coraz szersza gama kształtów. Możemy przyrządzać wraz z pociechami bajeczne babeczki, jak i ciasta, które kształtem będą oddawać charakter świąt bądź innych okazji. Foremki do ciasta silikonowe pozwalają piec tradycyjne baby wielkanocne, wciąż lubiane drożdżowe czy keksy. Chyba nie ma takiego wypieku, którego nie można by było wykonać w silikonowej formie. Pośród metalowych, szklanych czy ceramicznych naczyń do pieczenia, nie znajdziemy już tak dużego wyboru.

Silikonowe formy chętnie kupujemy, bo pieczenie w nich to czysta przyjemność. Można liczyć na równomiernie wypieczone ciasta, bez przypaleń czy też zakalców, które powstają w najmniej odpowiednim momencie. Silikon przy tym jest higieniczny. Taką formę łatwo wyczyścimy i nie będzie zbierać się w niej wilgoć, która jest doskonałą pożywką dla bakterii.

Elastyczność silikonowych propozycji sprawia, że bardzo łatwo wyjmujemy wypieki bez ich naruszania. Ogromnym atutem jest możliwość mycia w zmywarce, użytkowania w kuchence mikrofalowej czy w zamrażarce. Tego nie zaoferują nam żadne inne formy.

Aluminiowe i z powłokami nieprzywierającymi

Do wyboru mamy także formy aluminiowe, które są tanie i lekkie. Do tego te opatrzone powłokami nieprzywierającymi. Droższe od aluminiowych, ale wciąż zdecydowanie tańsze niż foremki do ciasta silikonowe. Pieczenie odbywa się w nich szybciej, bo metal doskonale przewodzi ciepło. Dlaczego w takim razie nie wybrać takich form?

W tradycyjnej kuchni nie wyobrażamy sobie, by nie było choć jednej blachy aluminiowej. Wielu zalet nie można jej odebrać, dlatego nic nie stoi na przeszkodzi, by podstawą wyposażenia do pieczenia były właśnie aluminiowe blachy bądź te z powłokami nieprzywierającymi. Będziemy niestety zmagać się z koniecznością dokładnego mycia i wycierania do sucha, ponieważ w aluminiowych formach łatwo zbiera się wilgoć, a w niej bakterie. Ponadto formy mogą czernieć i rdzewieć. Do tego użyjemy ich jedynie w piekarniku.

Kompromisem jest zaopatrzenie swojej kuchni w obydwa rodzaje wykonań. Każde ma swoje zalety, które warto wykorzystać do konkretnych rodzajów wypieków. Aluminiowe produkty mogą być bazą do najczęściej przyrządzanych wypieków, a foremki do ciasta silikonowe, świetnym uzupełnieniem. Znajdźmy produkty, które pozwolą nam czerpać maksimum radości z przyrządzanych wypieków.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge