Perfekcyjna mamuśka

Doskonała deska kuchenna, czyli jaka?

Zwykle w swoich kuchniach znajdujemy miejsce na kilka desek. Jedna służy do krojenia pieczywa, inna do porcjowania i tłuczenia mięsa. Z kolejnej korzystamy wtedy, gdy pragniemy w ciekawy sposób podać przystawki na przyjęciu. Niekoniecznie z pomocą talerza, a chociażby obracanej deski okrągłej. Dziś zwracamy uwagę na kilka aspektów typowo praktycznych, które z pewnością pomogą wybrać te niezbędne produkty do kuchni.

Konstrukcja na pierwszym miejscu

Mówiąc o konstrukcji, na myśli mamy kształt czy grubość deski oraz opatrzenie jej specjalnymi szczelinami, otworami. W czym rzecz? Kształt i grubość, a także wielkość naszych desek, wpływać będą na wygodę przechowywania i oczywiście użytkowania. Poza tym na komfort preparacji poszczególnych produktów spożywczych.

Do wyboru mamy deski prostokątne bądź okrągłe. Opatrzone rączkami lub specjalnymi otworami oraz takie, które stanowią po prostu geometryczną bryłę. Na wszelkiego rodzaju rączki warto zwracać uwagę. Te „uchwyty”, które stanowią integralną część deski, pozwalają w bardzo wygodny sposób wrzucać pokrojone składniki do garnka czy miski. Innym rozwiązaniem, jakie może zaoferować deska kuchenna, jest umieszczony przy krótszym brzegu otwór. Taka deska nie ma więc nieregularnego kształtu, który może nam przeszkadzać podczas przechowywania, a jednak spełnia te same funkcje, co deski z wystającymi rączkami.

Szczeliny i pokrywy

Produkty spożywcze, które przygotowujemy, powinny być chronione przed dostępem powietrza. W ten sposób nie psują się tak szybko, a poza tym po całej kuchni nie roznosi się zapach surowego mięsa czy aromatycznych produktów. W tym celu warto szukać pośród takich desek, które na brzegach posiadają specjalne szczeliny i dopasowane do nich pokrywy lub klosze.

Możemy wcześniej przygotować mięso do smażenia lub inne artykuły spożywcze, pozostawić ja na desce pod przykryciem do czasu, gdy przyjdzie pora na smażenie. Zaletą takich rowków jest również to, że podczas krojenia, tłuczenia i porcjowania, z wielu produktów wydostaje się płyn. Rowki uchronią przed jego niekontrolowanym wyciekaniem na stół i podłogę.

Praktycznie, ale i estetycznie

Te wszystkie uprzednio wymienione detale, mają wbrew pozorom spore znaczenie. Chociażby uchwyty, które ułatwiają operowanie deską, a dodatkowo sprawiają, że bez problemu znajdziemy miejsce na wieszaczek lub haczyk, na którym zawiśnie deska. Nie zajmując miejsca w szufladzie, szafce. Wyeliminowane ryzyko ściekania soków z produktów, to gwarancja braku wielkiego bałaganu podczas gotowania. Z kolei deski w komplecie ze szklanymi pokrywami są na tyle estetyczne i eleganckie, że możemy serwować na nich przekąski i ciasta, stawiając je bezpośrednio na stole.

Poza materiałem, który służy do wykonania desek, zastanówmy się nad aspektami praktycznymi, które są wynikiem zastosowania tak prostych rozwiązań. W końcu posiłki przygotowujemy codziennie, zatem produkty kuchenne muszą łączyć w sobie walory użytkowe z estetyką na najwyższym poziomie.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge