Perfekcyjna mamuśka

Blaszki do pieczenia – nie tylko aluminiowe

Pieczenie ciast potrafi sprawiać naprawdę dużo przyjemności. Co z tego, że nie zawsze nam się udają. Przecież lubimy nawet zakalce! Nie ma porównania między kupnymi wypiekami, a tymi pozornie zwykłymi i nieskomplikowanymi, ale przyrządzonymi w domu. Dziś możemy pozwolić sobie na o wiele więcej niezwykłości, bo do wyboru mamy rozmaite blaszki do pieczenia – nie tylko aluminiowe. Spoglądamy łakomym okiem na coś więcej niż tradycyjne wykonania.

By tradycji stało się zadość

Nim przejdziemy do nowoczesnych i kolorowych propozycji, na chwilę zatrzymajmy się na tych wspomnianych wcześniej – tradycyjnych. Nic przecież nie stoi na przeszkodzie, by w naszej kuchni wciąż gościły aluminiowe blaszki czy formy z blachy ocynkowanej.

Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami kuchenek z piekarnikiem gazowym, aluminiowe i ocynkowane blaszki do pieczenia, doskonale będą sobie w nich radzić. Poznamy je po srebrnej barwie. Podczas użytkowania nie sprawiają większych problemów. Wypieki szybko stają się gotowe, bo blacha doskonale przewodzi ciepło. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by taką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i ewentualnie podsypać mąką. Takie zabiegi uchronią przed przywieraniem ciasta, a blaszkę będzie łatwiej doczyścić.

Wciąż tradycyjne, ale nieco wyższe jakościowo wykonania, to blaszki opatrzone powłokami nieprzywierającymi, które wyróżniają się czarną barwą. W dużej mierze wybieramy je do kuchenek z piekarnikiem elektrycznym. Nie wymagają dodatkowych zabiegów, bo powłoka non-stick chroni przed przywieraniem.

Nowoczesne i ciekawe propozycje

Najnowsze propozycje to formy silikonowe, a do tego naczynia ceramiczne. Pieczenie ciast, ale i słonych wypieków w takich formach to czysta przyjemność. Można liczyć na dobrze i równomiernie wypieczone smakołyki. Brak efektu przywierania czy przypalonych form. Łatwe czyszczenie i dużą wygodę użytkowania.

Silikonowe i ceramiczne produkty zwracają swoją uwagę, bo są wyjątkowo estetyczne. Silikonowe formy dostaniemy w szerokiej palecie kolorystycznej, ale i w całej gamie kształtów. Nawet pociechy będą chętne, by pomóc w kuchni i samodzielnie przygotować swoje pierwsze ciasteczka.

Ceramiczne naczynia to nieco mniejsza gama kolorystyczna i raczej standardowe kształty, ale za to estetyka połączona z elegancją. Taką formę można postawić wraz z daniem bezpośrednio przed gośćmi i wkomponować ją w udekorowany stół.

Dla każdego coś innego

To teoretycznie tylko kilka produktów, ale biorąc pod uwagę, że można zakupić je w różnych kształtach, rozmiarach, z dodatkami czy bez, jesteśmy w stanie uzupełnić swoją kuchnię o dowolne naczynie. Wpisać je także w aranżację kuchenną i sprawić, że najbardziej fantazyjne wypieki będą nie tylko smaczne, ale i pięknie się prezentujące. Do tego tak dobrane blaszki, formy i naczynia posłużą nam przez długi czas!

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge