Perfekcyjna mamuśka

Blacha do pieczenia – praktyczna i estetyczna

Pani domu, która uwielbia raczyć swoją rodzinę oraz gości domowymi wypiekami, nie obejdzie się bez chociażby kilku blaszek do pieczenia bądź foremek. Lub też jednego i drugiego. Wybór na rynku jest spory, a do tego można znaleźć ciekawe akcesoria. Pieczenie dziś staje się czynnością banalnie prostą, choć znajdziemy również przepisy, które pochłoną nieco czasu i będą wymagały niemałych umiejętności. Rzecz w tym, by na początek odpowiednio wyposażyć swoją kuchnię, w której mamy zamiar piec.

Jakie blachy sprawdzą się najlepiej?

Wybierając akcesoria kuchenne i naczynia, które pozwolą na pieczenie, pod uwagę dobrze jest wziąć częstotliwość pieczenia oraz liczbę osób, dla których zwykle przygotowujemy pieczone specjały. Mając tę wiedzę jesteśmy w stanie wybrać rozmiar blach i foremek oraz ich liczbę. Z kolei od tego, jakie ciasta najchętniej przyrządzamy i pieczemy, zależeć będzie rodzaj naczyń stosowanych w piekarnikach.

Aluminiowa bądź ocynkowana blacha do pieczenia, wyróżniająca się srebrnym kolorem, najlepiej nadaje się do kuchenek z piekarnikiem gazowym. Zakupimy ją w różnych rozmiarach, w zależności od potrzeb. Może być kwadratowa bądź prostokątna. Jeśli ma być maksymalnie funkcjonalna, dobrym pomysłem jest wybór tej, która oferuje wyjmowane dno. O taką blachę trzeba odpowiednio dbać. Zabezpieczać ją zanim wewnątrz zostanie umieszczone ciasto, by nie raczyła wypieków przypaleniem. Poza tym delikatnie czyścić i wycierać do sucha, co uchroni ją przed rdzą.

Okrągłe formy i powłoki non-stick

Maksimum funkcjonalności i komfortu użytkowania, zapewnią nam blachy teflonowe, ceramiczne, pokryte powłokami nieprzywierającymi bądź ze stali węglowej. Są odporne, wytrzymałe, a do tego świetnie się w nich piecze. Estetyczny wygląd pozwala nierzadko postawić taką blachę bezpośrednio na stole. Na przykład, gdy podajemy świeżo upieczoną pizzę.

Warunkiem należytej funkcjonalności jest nie tylko odpowiedni sposób użytkowania czy też czyszczenia. Tego typu produkty muszą być oryginalne. Inaczej powłoki nieprzywierające szybko ulegną zniszczeniu i będą się nadawały jedynie do wyrzucenia.

Okrągłe formy nadają się nie tylko do przyrządzania i pieczenia pizzy, ale również wszelkiego rodzaju tart. Jeśli postawimy na ceramiczne wykonania, na stole będą się prezentować wprost idealnie.

Wybieraj i piecz!

Mamy całe mnóstwo produktów do pieczenia, dzięki którym można przyrządzać najrozmaitsze specjały w piekarniku. Warto wybrać kilka z nich, by bez problemu oddać się pieczeniu i nie musieć walczyć z zakalcami czy przypaleniami, a także mieć okazję zaprezentowania swojego wypieku w pięknych formach. To wydatek, który zaowocuje na lata.

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge